Over e-books


Wat is een e-book?
Een e-book is de elektronische versie van een boek. Net als een MP3 bestand dat beluisterd kan worden op een MP3-speler kan een digitaal boek geopend en gelezen worden op een e-reader, maar ook op een computer.

MP3 bestand --> MP3 speler
e-book          --> e-reader

Er zijn verschillende bestands formaten voor een e-book (of digitaal document). Op sommige bestands formaten kunnen beveiligingen tegen kopiëren worden aangebracht (DRM), zoals het ePub of Mobipocket bestandsformaat.
Het voordeel van ePUB en Mobipocket bestanden is dat de e-books 'reflowable' zijn, dat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan het scherm. Bij formaten zoals PDF is dat niet altijd het geval.(ePub2)
Met DRM beveiligde ePub bestanden kunnen worden ontsloten door het software pakket Adobe Digital Editions. Dit programma kunt u hier gratis downloaden. Zo goed als alle op de Nederlandse markt voorkomende e-readers ondersteunen ePub.
ePub bestanden heb je in 3 formaten:
* onbeveiligde ePub
* ePub met Adobe DRM beveiliging
* ePub met Digitaal Watermerk


ePub3
Dit zijn verrijkte e-books met opties voor filmpjes, drag&drop, ondersteuning van karaoke lezen, fixed layout vormgeving enz.. E-books in ePub 3 formaat worden met name gebruikt voor Kinderboeken, educatieve boeken, rijk geïllustreerde boeken enz..
Let op: e-books van het ePub3 formaat zijn alleen maar geschikt voor e-readers en andere (lees)apparaten met software of Browser ondersteuning voor HTML5.
Let dus goed op voordat u betreffende e-books koopt dat u zeker weet dat uw e-reader geschikt is hiervoor! bij elk e-book kunt u de 'extra info' raadplegen en zien welk bestand formaat het betreft.


E-books met Digitaal watermerk beveiliging zijn eenvoudig op ieder apparaat te zetten. Watermerk beveiliging is namelijk een sociale beveiliging: delen en uitwisselen mag van de auteur/uitgever, maar op redelijke wijze. Het watermerk voegt namelijk een unieke code toe aan je download, maar bevat geen kopieerbeperking.Mobipocket bestanden kunnen worden gelezen met behulp van Mobipocket Reader. Dit programma kunt u hier gratis downloaden.
Let goed op de specificaties van een e-reader. Niet alle e-readers kunnen alle bestanden aan.


Wat is een e-reader?
Een e-reader, ook wel ereader of ebookreader, e-bookreader of ebook reader genoemd, is een apparaat dat bedoeld is om digitale boeken op te lezen. E-readers onderscheiden zich van andere apparaten, zoals computer, laptop, pda en mobiele telefoon, door het beeldscherm. Een e-reader leest als een echt boek. Bij een e-reader is het beeldscherm gemaakt van zogenaamde E-ink, ofwel elektronische inkt. In tegenstelling tot een lcd scherm reflecteert een E-ink scherm niet. In fel zonlicht is het nog uitstekend te lezen. Daarnaast verbruikt het apparaat nauwelijks stroom. Ook kun je honderden, soms duizenden boeken op een e-reader zetten, eventueel uitgebreid met een SD geheugen kaart. Je hebt je digitale bibliotheek altijd bij de hand.

Een groot nadeel van lezen vanaf apparaten zoals pc en laptop is dat het vermoeiend is voor de ogen. Daarnaast zijn pc's en laptops niet erg handzaam waardoor een ontspannende leeshouding vaak niet mogelijk is. Bij mobiele apparaten zoals mobiele telefoon zijn de schermen vaak te klein en is de batterij snel leeg.
Al deze nadelen heeft de e-reader niet. Het apparaat is handzaam, leest en houdt vast als een boek, heeft een volkomen stilstaand beeld en gebruikt zeer weinig stroom (alleen bij het 'omslaan' van een bladzijde wordt stroom gebruikt). Men kan op een e-reader duizenden pagina's lezen op één batterij lading. Daarna kan het apparaat natuurlijk weer worden opgeladen. Het apparaat verbruikt geen stroom als er geen knopjes worden ingedrukt, ondanks dat er tekst in beeld is. Ook kunnen e-readers de lettergrootte en het lettertype instellen wat het leescomfort uiteraard ten goede komt.

Voor het scherm maken de e-readers gebruik van een elektronisch paper display op basis van E-ink, ofwel elektronische inkt. E-ink bestaat uit capsules die in meer of mindere mate zwart worden afhankelijk van een positieve of negatieve elektrische lading, net als inktstippen op papier. Door te variëren met de spanning kunnen er grijstinten gemaakt worden.


De E-ink capsules blijven ook zonder stroom hun posities behouden. Het beeld kent geen flikkeringen zoals bij conventionele beeldschermen.
Het scherm kent een zeer grote kijkhoek. Zelfs een kijkhoek van 170 graden is geen probleem. De e-reader maakt geen gebruik van achtergrond verlichting om het beeld te kunnen bekijken. Net zoals bij een gewoon boek zul je als het donker is een externe lichtbron moeten gebruiken om te kunnen lezen.
Edit: inmiddels zijn er e-readers op de markt met ingebouwde verlichting. Deze verlichting is niet onrustig voor de ogen, is instelbaar qua lichtsterkte en het stroomverbruik is niet heel hoog.

Sommige e-readers zijn uitgevoerd met een touchscreen waarbij met behulp van een invoerpen (stylus) aantekeningen kunnen worden gemaakt of woorden worden onderstreept. Tevens kan er via het touchscreen eenvoudig genavigeerd worden.
Ook zijn vele e-readers uitgerust met WiFi en browser zodat het Internet ook benaderd kan worden, eventueel voor het kopen of huren van een e-book.


Wat is een luisterboek?
Een luisterboek, ook wel audioboek (of gesproken boek) genoemd, is een geluidsopname van een voorgelezen boek. E-boekweb heeft luisterboeken die gedownload kunnen worden in mp3 formaat. Dit betekent dus dat u ze direct na aankoop kunt gebruiken/beluisteren.